25 C
Craiova
marți, 2 iulie, 2024

Leucoplast nedureros

O echipă de cercetare de la spitalul Brigham and Women’s Hospital (BWH) din Boston a inventat un tip de leucoplast care prezintă aceleaşi proprietăţi adezive ca şi cel „tradiţional“, dar care se dezlipeşte de pe piele foarte uşor şi fără nici o urmă de durere, informează portalul newkerala.com. Leucoplastul folosit în prezent menţine foarte bine dispozitivele medicale lipite pe piele, însă de foarte multe ori se întâmplă ca epiderma să fie afectată în momentul în care banda adezivă este îndepărtată. Echipa a fost condusă de Jeffrey Karp, profesor doctor în cadrul Departamentului de Medicină al Diviziei de Inginerie Biomedicală al BWH, realizarea reprezentând o colaborare între spitalul din Boston, Institutul Tehnologic Massachusetts şi Institutul pentru Inovaţie Pediatrică.
Specialiştii acestui institut au fost cei care, în urma unei serii de sondaje făcute la nivel naţional în clinicile de neonatologie, au definit necesitatea creării unui tip de leucoplast delicat, care să fie potrivit pentru utilizare în cadrul tratamentului nou-născuţilor. În Statele Unite, în fiecare an sunt raportate peste 1,5 milioane de răniri provocate de îndepărtarea leucoplastului, cele mai multe fiind înregistrate în cazul bebeluşilor şi bătrânilor, categorii de persoane a căror piele este foarte fragilă şi care, deseori, rămân cu cicatrice permanente în urma acestor răni.

Proprietăţile noului model

Potrivit cercetătorilor, noul tip de leucoplast este format din trei straturi distincte de adeziv, fapt care stabileşte o nouă abordare în domeniul producţiei acestor materiale sanitare. „Leucoplastul folosit în prezent, care conţine straturi adezive şi straturi de fixare, este făcut în aşa fel încât să se dezlipească începând cu partea care se lipeşte pe piele. Dacă în cazul adulţilor pielea nu este afectată de bucăţelele din stratul adeziv care rămân după utilizarea leucoplastului, în cazul nou-născuţilor, a căror epidermă este extrem de fragilă, această dezlipire poate genera deteriorări semnificative ale stratului superior al pielii“, a explicat Jeffrey Karp. Acesta a explicat că noul tip de leucoplast este „proiectat“ în aşa fel încât dezlipirea să se facă la nivelul stratului de fixare, nu a celui adeziv, fapt ce elimină riscul apariţiei rănilor în momentul îndepărtării benzii.
Noul model de leucoplast include o interfaţă anizotropă (cu proprietăţi fizice care se diferenţiază în funcţie de direcţia fibrelor) adezivă care face legătura între stratul de fixare şi stratul adeziv. Pentru a crea acest strat intermediar anizotrop, oamenii de ştiinţă au utilizat o tehnică de gravare cu laser şi o bandă dublu adezivă specială, reuşind în final să dezvolte un leucoplast cu rezistenţă mare de rupere la forfecare (pentru lipire solidă) şi cu rezistenţă scăzută la dezlipire (pentru îndepărtarea sigură, rapidă şi nedureroasă). Potrivit cercetătorilor americani, după ce stratul de fixare este îndepărtat, adezivul rămas pe piele poate fi eliminat cu uşurinţă prin rulare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS